microcontroller pin-compatibil

Marius '95

troubleShooter
Daca mai tineti minte, acum cativa ani mi-am construit un numarator de celule: https://xf.ro/threads/programare.5289/post-202828
Functioneaza perfect. Problema este ca am devenit atat de dependent de el la serviciu incat, daca se strica, va fi nasol rau. Imi trebuie un backup.

Am gasit pe aliexpress un calculator DYI. Ii trebuie un buzzer in plus, in rest are tot ce-i trebuie.
Nu-mi place cipul: iap15w413as. Este un 8051. M-am uitat un pic pe documentatie si e absolut horror la programat.
Imi trebuie un cip compatibil la pini (practic, doar GND si VCC, ca restul sunt doar GPIO), cu mai mult flash pentru program si NU 8051.
Cum caut?
 
Nu exista clona de clona de IC-uri dubioase implementata in alta arhitectura. Daca era 8051 original (40 pini) mai aveai niste sanse. dip28 narrow e oricum un socket destul de rar. Probabil e mai simplu sa pui o placa de adaptare (custom) sau fire de la controller-ul preferat la soket-ul ala. Cel mai la indemana ar fi sa iei o placa completa arduino mini/pro mini de 3.3v la care ii faci adaptare de pini cu fire. Cum e kit, poti sa lipesti si direct la nevoie, fara sa mai treci prin socket. Depinde si cati pini foloseste dracia din I/O.
 
Adaptare cu fire pot face, dar nu stiu daca mai intra in carcasa aia superba. Carcasa mea taiata cu traforajul arata ca naiba. Era unul din motivele pentru care as fi preferat un kit.
Placa adaptoare custom - de unde, cum? Nu am comandat niciodata placi si nici scheme pentru ceva custom nu am facut vreodata.

Foloseste multi pini. 11 pentru display, si cred ca 9 pentru tastatura (matrix 5+4).

PS: Si daca m-as chinui sa rescriu programul pt. 8051, cipul ala pare sa fie OTP. Mi-ar trebui 50 de buc. numai pentru trial&error.
 
Last edited:
Arduino pro mini e foarte mic, practic are aceeași lungime ca iapxxx, și e foarte plat dacă nu-i pui pini (mai plat decât un DIP cu socket). Carcasa pare destul de încăpătoare pe-acolo, între ecran și pcb e ceva spațiu. Doar să îți ajungă I/Os, că sunt un pic mai puține, din poze nu se vede foarte bine câte folosește calculatorul.

1704877552182.png 1704877700035.png

La ce m-aș mai uita ar fi dacă drăcia are buton de power off fizic. Pentru că pare un fel de jucărie la care trebuie să-i schimbi săptămânal bateriile - clar n-aș folosi un display LCD inversat (care are nevoie de backlight ca să se vadă) într-un device alimentat din CR2032. Probabil backlight-ul consumă 80% din tot aparatul, ceea ce mă face să cred că nu s-au gândit cine știe cât la eficiență în general - standby power etc. Poate ar fi mai simplu să-i pui o mufă USB.
 
In mod sigur ii pun mufa USB.
Nu-mi ajung gpio-urile. Jucaria aia e prea mica. Posibil sa ajunga daca pun LCD-ul in modul cu 4 linii de date in loc de 8. Se va complica muuult programul.
 
Doar dacă o alimentezi separat. Altfel ia 5V de pe USB. Dar trebuie văzut și dacă restul de componente merg ok la 5V i/o.
 
Back
Top