Linux: Cum fac...?

Am testat intre timp X prin ssh direct pe PC, fara tunel ssh prin router si se misca marginal mai bine, dar tot inutilizabil. Am vazut ca era trafic de 5-6 MB/s timp de vreo 10s ori de cate ori se schimba ceva pe ecran. Compresia nu era activata.
Am testat si cu compresie. Merge muuult mai bine, dar operatiile gen scroll tot inutilizabile sunt.

Ce imi place la X este ca pot sa rulez "firefox ; acpitool -s" si daca imi moare internetul acolo unde ma aflu, calculatorul nu ramane deschis.
 
Last edited:
Mda, acu 40 de ani, când a fost creat X11, probabil nu se făcea scroll-ul la fel ca acum :smile:. Adică aplicațiile arătau așa https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d4/X-Window-System.png

Și nici tunelul SSH nu e făcut pentru transferuri mari de date, e optimizat pentru latență (TCP window size mic), dar asta înseamnă că te penalizează la orice transfer mai mare de date - latența rețelei o să influențeze foarte mult transferurile mari. Legat de asta, vezi că și SSH poate suporta compresie, dar depinde de hw dacă e mai bine sau mai rău cu compress. Și poți să te uiți și dacă alți algoritmi de criptare ajută la asta (mai ales ceva suportat de hardware).

Altă problemă cu X11 e că trebuie să trimită TOT ce se modifică, și asta e problema pe care o vezi la scroll - fiecare animație de scroll, cât de mică, se trimite, pentru că altfel nu mai știe ce să randeze. Pe când protocoalele gen VNC pot tăia latența prin skip, adică "ah, a făcut aplicația scroll, fac un screenshot, îl trimit, mai fac după X milisecunde unul și vedem". În firefox e posibil să te ajute să dai disable la smooth scroll.
 
Last edited:
find /lib/modules -name *.ko -exec echo "{}" \;
... imi printeaza toate fisierele .ko cu tot cu path

find /lib/modules -name *.ko -exec basename "{}" \;
... imi printeaza toate .ko fara path, doar numele fisierului

echo $(basename "/lib/modules/...ceva.ko")
... imi printeaza ceva.ko fara path, doar numele fisierului

Dar combinatia:
find /lib/modules -name *.ko -exec echo $(basename "{}") \;
... imi printeaza toate .ko cu tot cu path. De ce?

Pentru că:
Ai un sub-shell acolo, care se execută înainte de ce e în -exec.

Intre timp m-am mai luminat.
Pentru cei care isi bat capul cu subshell-uri in find -exec si pe net gasesc solutia cu -exec sh -c '<comanda>', exista si o varianta mai simpla, in special pentru scripturi unde trebuie executate mai multe comenzi
for i in $(find /dir -blabla) ; do <comanda $i> ; ... ; done
 
Diverse probleme btrfs:
[...]
2) Fac subvolume in root-ul curent. Fac snapshot-uri la root si subvolume. La un moment dat se duce naibii root-ul. Daca fac snapshot rw dupa unul din backup-uri si il setez root defaut, cum fac sa apara subvolumele care erau sub root-ul initial in asta nou? Trebuie sa tin minte care erau alea (am multe!) si prin ce directoare erau si sa le fac si lor snapshot-uri noi in root-ul nou? Dar cum le fac snapshot-uri daca nu le mai am in root-ul nou?
Nu trebuie snapshot la subvolume, dar trebuie facut manual:
btrfs sub set-default pentru noul root
in /etc/fstab facut mount cu optiunea subvolid=<id> pentru fiecare subvolum

Mai nou, nu mai folosesc subvolumul 5 ca default. In subvolumul 5 am direct directoarele/subvolumele din partitia respectiva, doar ele si backup-urile. Volumul default al partitiei este doar unul dintre ele. Toate subvolumele se monteaza din fstab cu subvol=path ca e mai usor decat cu id-uri. Daca stric vreun subvolum, pur si simplu montez subvolid=5 undeva si schimb directoarele intre ele.
 
Last edited:
Montarea cu ID are o logică, chiar dacă reinstalezi/dai reset acel ID se păstrează, pe când volumele/subvolumele cum le spui tu se pot schimba foarte ușor ca path. Și nu este deloc "mai ușor" cu path, este doar mai riguros by ID.
 
E mai usor cu path, ca pot sa redenumesc directorul volumului vechi, sau sa il sterg, si fac in locul lui un snapshot din backup. Cu chestia asta nu trebuie sa mai modific fstab-ul cu id-ul nou.
 
Back
Top